Home

Cintra door adds to character value of home Bedroom Wardrobe allows for owner's storage needs
Comfortable lounge Study cosy while still functional
Cintra Bathroom, Heater and Shower Cintra Bathroom, Toilet and Bidet
Cintra Bathroom, Shower and Bath Cintra Bathroom, Custom built mirror and tiled bench with basin

 

 

 

 

 

Art Deco Apartment Renovation - CINTRA

Before the owners moved in to this apartment, developers had installed recessed halogen lighting and replaced all of the original fittings with bland modern ones. A large, somewhat ungainly extension had also been added and the walls were painted off-white throughout.

The first tasks were to reinstate original period fittings, such as lighting and door handles, and to reintroduce some appropriate colour to the rooms. Since the existing carpet was almost brand new and the owners wished to retain most of their furniture, the new colour schemes had to accommodate this as well as providing a Deco feel.

Wardrobe space in the master bedroom was the next key requirement - this was solved by adding a second wall to one entire side of the room, with the bifold doors veneered in birds-eye maple and featuring genuine period handles. While six of the doors open to wardrobe space, one provides access to a small ante-room - a fun solution to a tricky design problem, albeit rather C.S. Lewis!

The ante-room provided the next challenge, when the owners requested it be converted to "an Art Deco bathroom". Using the warm honey-gold of the carpet, walls and wardrobe doors in the master bedroom, we added some of the richer browns from the drapes to come up with the colour scheme. The two-tone stepped tiling was inspired by original bathrooms in ritzy London hotels such as the Savoy and Claridges. The stepped effect is echoed in the specially made five-piece mirror, and in the shower box, where a missing glass block at the top of each column allows for discreet lighting. While the wall lights are original 1930s, other fittings are reproduction - these were carefully selected to enhance the period look. Genuine linoleum was used on the floor, with a diamond-patterned border adding the finishing touch.