Home

Addition up and down to an ex-state house in Auckland
Front entrance and lower courtyard
Staircase and dormer windows allow light, ventilation and views
Bone clerestory windows in staircase
 

Extensions to Ex-State House - Bone House, 2006-07

Our clients loved their brick and tile ex-state home - the location, the views, the proximity to shops, cafes and transport was perfect ... but it was too small. WIth only two bedrooms and plans for a family, the brief was simple - more space. On a cross-leased section with maximum site coverage already reached, the solution was also simple - build up ... and down.

Starting from the bottom, extensive excavation below the existing house creates a large rumpus room/office, with a laundry, bathroom and lots of storage under the house and stairs. A separate entry, private courtyard and the bathroom on this level provide a flexible space which could be used as a second lounge, teenage den or home office in the future.

While the ground floor remains essentially unchanged, additional pantry space is gained by moving the laundry downstairs, and, with the addition of bathrooms on both new floors, the existing bathroom is sacrificed for the staircase, leaving a guest toilet conveniently located near the main living area.

The new top floor comprises a generous master bedroom with walk-in wardrobe and private balcony, a large bathroom and a second double bedroom. Opening clerestory windows in the staircase enhance natural cooling and ventilation throughout the house, and the addition of insulation, solar water heating and heat pumps will help to make the home energy efficient and economical to run in the future.