Home

New timber work matching existing work New deck and gable front on Cuppy's Place
Careful finishing of timber joinery Addition to front of Cuppy's Place
Original fretwork reinstated Vintage style tapware and tiled shower
Timber wash-stand re-tiled with Morris & James tiles Long lasting wood cabinetry crafted by hand
 

 

Addition to Transitional Villa in Waipu - CUPPY'S PLACE

This 1925 transitonal villa in Waipu is known locally as 'Cuppy's Place', after the original owner who was something of a character around town. When our clients originally contacted us, they had lived in the house for two years, and were looking for someone to "walk alongside" them to "modernise and extend the old place, but maintain the character of the original building." We were all sensitive to the fact that the house is something of a landmark in the town, and there would be considerable local interest in any work done to it, so we wanted to 'do the old girl proud'.

The brief included upgrading and enlarging the kitchen, adding a verandah "big enough for dancing" along the sunny Northern face of the house, providing outdoor access from the dining room, bringing more light into the lounge, upgrading the existing bathroom and adding an en-suite to the master bedroom. Also on the wish-list were a spa pool, reinstatement of the old fireplace, and an interior spruce-up which would reflect the age of the home while retaining the warm, farmhouse feel. Finally, our clients shared our commitment to sustainable living and building practices, so an important part of the brief was to incorporate these into the design and the building process.

The existing kitchen was small and pokey, and occupied the sunny North-East corner of the house so it had to go, but our clients wanted to retain the natural golden tones of the original timber cabinetry. By reversing the locations of the existing kitchen and dining areas, we were able to provide two sunny, spacious areas, with the dining room opening onto the verandah, and additionally flowing through to the lounge via a set of three folding doors. The kitchen window opens onto the rear deck; cabinetry was made in solid timber by Natural Kitchens in Kaiwaka; and our client, who is an expert cook and cake decorator, selected a double width Rangemaster Professional cooker with electric oven and LPG gas hobs.

Original fretwork around the front porch of the house was reinstated based on photographs, and this was continued around the new verandah. Weatherboards conceal the spa pool in the front corner of the verandah, and the en-suite was created in a matching lean-to on the other side of the house, retaining the symmetry of the double bay villa. A third gable end was constructed over the French doors from the dining room at the rear of the house, effectively providing a more informal entrance for family and friends.

Both bathrooms feature vintage-style tapware from Perrin & Rowe, with 100x100 mm floor and wall tiles selected by our client to create a vintage impression. The timber wash-stand in the main bathroom was purchased at auction, and restored and re-tiled with Morris & James tiles to match the wall tiles. The tiles in the en-suite were carefully selected to work with a hand-glazed modern ceramic handbasin purchased in Sydney, with a mosaic-style listello providing the finishing touch.

To complete the heritage renovation, a picture rail was reinstated throughout the entire house, with Arts & Crafts style wallpapers and drapes selected to work with other existing decor elements. Our clients have done much of the decorating work themselves, including making reproduction leadlights for the existing and new bay windows. Builder Kevin Singleton has worked closely with our clients to recycle and re-use both old and new materials on site where possible, and energy efficiency has been a consideration throughout.